Milttorsie

Enkele weken geleden kwam de 10- jarige Duitse herder Rex met spoed binnen op de praktijk. Hij was erg lusteloos, wou niet meer eten of lopen en zijn buik was dikker dan normaal. Na een lichamelijk onderzoek, rx en echo werd het duidelijk: Rex zijn milt was geroteerd. Hij werd met spoed geopereerd en nu stelt Rex het helemaal prima!

Maar wat is een milttorsie nu precies?

Een milttorsie ontstaat wanneer de milt, om wat voor rede dan ook, om zijn eigen as draait en zo dus zijn eigen bloedvoorziening afknelt. Deze torsie ontstaat doordat de maag gaat verwijden, met of zonder een maagtorsie. Doordat zo de bloedvoorziening naar de milt wordt afgekneld. De slagader kan zo de milt nog maar deels van bloed voorzien. Hierdoor gaat de milt opzwellen. Bij sommige honden ontstaat een milttorsie acuut en bij andere  kan het geleidelijk in de loop van weken ontstaan. De symptomen zullen bij het laatste zich dan ook wisselend tonen en geleidelijk aan erger worden.

Symptomen:

Een milttorsie wordt het meeste gezien bij grote rassen. Er is geen onderscheid tussen reuen en teven en het kan op elke leeftijd ontstaan. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. De hond kan gaan braken, is futloos, zwak op de poten , geelverkleuring van de slijmvliezen, buikpijn, diarree,... De symptomen kunnen acuut ontstaan of geleidelijk aan. Zoals u ziet kunnen er veel verschillende symptomen ontstaan en deze kunnen ook bij een heel ander aandoening passen.

De therapie:

Aan de hand van enkele testen wordt er na gegaan of het dier in shock is en wordt hij eerst gestabiliseerd. Na het geven van infuus en de nodige medicatie, zal de hond geopereerd worden. Het meest veilige (zodat er geen torsie meer kan voorkomen) is dat de milt er wordt uitgehaald. Een hond kan prima leven zonder milt! Vaak is er naast een milttorsie ook een maagtorsie. De positie van de maag wordt gecontroleerd en indien nodig terug in zijn normale positie gelegd. De maag wordt dan ook vastgezet, zodat er in de toekomst geen kans meer is op een maagtorsie!