Fysiotherapie

  • Accupunctuur
  • Fysiotherapie
  • Hydrotherapie
  • Laser
  • Massage
  • TENS

Accupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die wordt gebruikt bij zowel honden en katten. Het is gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij dunne naalden op specifieke punten in het lichaam worden ingebracht om de energiestroom, bekend als "qi" of "chi", te reguleren.

Bij acupunctuur voor honden worden naalden op bepaalde acupunctuurpunten geplaatst om verschillende aandoeningen te behandelen of symptomen te verlichten. Dit kan helpen bij de behandeling van een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder pijn, ontsteking en neurologische aandoeningen. Binnen onze kliniek wordt acupunctuur vaak gebruikt als deel van de fysiotherapie om de pijn te verlichten maar ook zeer vaak bij beginnende en ver gevorderde discus hernia's waarbij het dient als pijnbestrijding evenals regeneratie van de zenuwcellen in het ruggenmerg om gevoel en motoriek te bevorderen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor honden, ook wel bekend als hondenfysiotherapie of dierfysiotherapie, is een specialisatie binnen de veterinaire geneeskunde die zich richt op het behandelen en rehabiliteren van honden met musculoskeletale (spier- en skeletaandoeningen) en neurologische aandoeningen. Het doel van fysiotherapie voor honden is het verminderen van pijn, het herstellen van mobiliteit en het verbeteren van de algehele gezondheid en kwaliteit van leven van de hond.

Revalidatie na een operatie

 Na orthopedische ingrepen, zoals een kruisbandoperatie of heupprothese, na breuken of patellaluxaties , kan fysiotherapie helpen bij het herstel en het voorkomen van complicaties.

Behandeling van chronische aandoeningen:

Honden met aandoeningen zoals artritis, hernia's of degeneratieve gewrichtsziekten kunnen baat hebben bij fysiotherapie om de pijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren.

Spierversterking en conditie:  

Fysiotherapie kan worden gebruikt om de spieren van een hond te versterken en zijn algemene conditie te verbeteren, wat nuttig kan zijn voor atletische honden of honden met overgewicht.

Pijnbestrijding:

Verschillende technieken, zoals massage, warmtetherapie en hydrotherapie, kunnen worden toegepast om pijn te verminderen en spieren te ontspannen.

Revalidatie na trauma

Honden die letsel hebben opgelopen als gevolg van een ongeval, zoals verlamming door een ruggenmergletsel, kunnen baat hebben bij fysiotherapie om hun mobiliteit te verbeteren en te leren omgaan met hun nieuwe situatie.

Fysiotherapie voor honden wordt meestal uitgevoerd door dierenartsen met gespecialiseerde training in fysiotherapie of door gecertificeerde dierfysiotherapeuten. De behandeling kan verschillende modaliteiten omvatten, zoals oefentherapie, massage, elektrische stimulatie, hydrotherapie (zwemmen in een speciaal zwembad voor honden), en zelfs acupunctuur of chiropractie in sommige gevallen.

Als je vermoedt dat je hond baat zou kunnen hebben bij fysiotherapie, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met je dierenarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gekwalificeerde fysiotherapeut voor honden om een behandelplan op maat te maken dat het beste past bij de behoeften van je viervoeter. Binnen dierenkliniek "De Poort" is dierenarts Hendrikx gediplomeerd fysiotherapeut en zal steeds vooraf aan de behandeling de patiënt bekijken, beoordelen en een fysiotherapeutisch plan opstellen. Onze dierenartsassistenten genoten een speciale opleiding zodat ze het opgestelde plan kunnen uitvoeren en de eigenaren begeleiden in de verdere revalidatie.

Hydrotherapie

Hydrotherapie voor honden is een vorm van fysiotherapie die gebruikmaakt van water om honden te helpen herstellen van blessures, chirurgische ingrepen, artritis, obesitas, en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook worden ingezet als onderdeel van een fitnessprogramma voor honden. Hydrotherapie biedt verschillende voordelen voor honden, waaronder:

Verminderde druk op gewrichten

Water vermindert de druk op gewrichten, waardoor honden met artritis of gewrichtsproblemen comfortabeler kunnen bewegen.

Spierversterking

Door te bewegen in water moeten honden harder werken om stabiliteit te behouden, wat kan leiden tot verbeterde spierkracht en toning.

Verbeterde mobiliteit

Hydrotherapie kan de mobiliteit van honden verbeteren, vooral na een operatie of letsel.

Pijnverlichting

Het warme water kan helpen de pijn te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat bijdraagt aan het herstelproces

Dierenkliniek "De poort" bezit een hondenzwembad van 9x4 meter waar de honden onder begeleiding door een dierenartsassistente de nodige oefeningen kan uitvoeren.

Laser

Lasertherapie bij honden of dierfysiotherapie met laserlicht, is een niet-invasieve medische behandeling die gebruikmaakt van geconcentreerd licht om weefsel te stimuleren, herstellen en pijn te verminderen. Deze therapie wordt vaak toegepast bij honden of katten voor verschillende doeleinden, zoals het behandelen van pijn, ontstekingen, wondgenezing, artritis en andere aandoeningen.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van lasertherapie bij honden:

Onze dierenkliniek is in het bezit van een klasse IV laser die grote oppervlakten kan behandelen op korte termijn en diep tot in de weefsels doordringt.

Hoe het werkt

Lasertherapie stimuleert de mitochondriën in de cellen van het weefsel, waardoor de celregeneratie wordt bevorderd en ontstekingen worden verminderd. Het verhoogt ook de bloedtoevoer naar het behandelde gebied, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en versnelling van het genezingsproces.

Toepassingen

Lasertherapie kan worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen bij honden en katten te behandelen, waaronder artritis, gewrichtsproblemen, blessures aan zacht weefsel, wondgenezing, dermatologische aandoeningen en postoperatieve pijn.

Procedure

Tijdens een lasertherapiesessie wordt de laserapparatuur door een getrainde dierenarts of fysiotherapeut op het te behandelen gebied gericht. De duur van de behandeling en het aantal benodigde sessies kunnen variëren, afhankelijk van de aandoening en de ernst ervan.

Veiligheid

Lasertherapie is over het algemeen veilig en veroorzaakt zelden bijwerkingen. Huisdieren kunnen tijdens de behandeling comfortabel blijven en hebben geen verdoving nodig.

Massage

Massagetherapie voor honden kan gunstig zijn voor de gezondheid en het welzijn van je viervoetige vriend. Het wordt gebruikt als onderdeel van fysiotherapie, revalidatie na letsel of chirurgie, of gewoon om de algehele ontspanning en het welzijn van de hond te bevorderen.

Doelen van de massage

Massage kan verschillende doelen hebben, waaronder pijnverlichting, spierontspanning, het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van stress en angst, en het bevorderen van herstel na blessures. Zorg ervoor dat je de specifieke doelen begrijpt voordat je begint met masseren.

TENS

TENS staat voor "Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie." Het is een niet-invasieve methode die elektrische impulsen gebruikt om pijn te verlichten. TENS-apparaten worden soms gebruikt bij mensen voor pijnbestrijding, met name bij rugpijn, artritis en andere soorten chronische of acute pijn.