Vuurwerkangst

Elk jaar wordt er met de jaarwisseling vuurwerk afgestoken en dit zelfs dagen tot een week van te voren. Prachtig voor ons, maar veel van onze huisdieren hebben hier een matige tot ernstige angst voor.

Hoe kan het nu dat deze dieren zo een angst hebben?

Er zijn nu eenmaal meer ‘reactieve’ rassen zoals: Duitse herder, border collie, terriĆ«rs,… Het kan ook een gevolg zijn van slechte socialisatie, een trauma of het gedrag werd aangeleerd.

Socialisatie

De socialisatieperiode begint op 3 weken leeftijd en eindigt op 12 weken leeftijd. Dit is de periode om de pup bloot te stellen aan alle ervaringen waar zij in hun leven mee te maken kunnen hebben. Bij een slechte socialisatie kan de hond angst ontwikkelen voor ‘nieuwe’ situaties, objecten, geluiden.

Trauma

Een trauma kan voor de baasjes soms onopgemerkt gebeuren. Er kan iets traumatisch gebeurd zijn tijdens een vuurwerk, onweer of harde geluiden. Bijvoorbeeld: de hond is kunnen ontsnappen, had geen vluchtmogelijkheden, was net aan het slapen en werd opgeschrikt,…

Aangeleerd

De honden waarbij het aangeleerd werd, hebben meestal wel al enige aanleg voor angst. Het is aandachtzoekend gedrag dat beloond wordt door de baasjes. Bijvoorbeeld door overdreven te reageren op de hond bij het horen van harde geluiden of het baasje heeft zelf angst voor onweer/vuurwerk.

Hoe kan men angst herkennen bij de hond

De meest opvallende kenmerken zijn liplikken, wit van de ogen, hijgen, oren naar achter, trillen,…

Hoe kan men als baasjes best reageren?

Het is belangrijk dat u zelf kalm blijft en vooral niet boos wordt op de hond of hem gaat straffen. U kan de hond ook best niet negeren. Steun hem met u aanwezigheid, maar ga zeker niet overdreven reageren op zijn angst!

Wat kan men doen op korte termijn

Het is belangrijk twee weken voor oudjaar een veilig plekje/schuilplaats te maken voor de hond. Dit kan door bijvoorbeeld een bench tegen de muur te plaatsen (liefst niet in een hoek, hier zijn meer geluidstrillingen!) en hier een deken over te leggen. Indien de hond zelf al een schuilplaats heeft uitgezocht, kan u deze nog veiliger maken voor hem door dekens op de grond te leggen en over de stoel of tafel en leg er een t-shirt met u geur bij. U kan op deze veilige plaats ook een kauwbot leggen en in de buurt van deze plaats een adaptil verdamper installeren.

Training van veilige plaats

Het is belangrijk gedurende deze twee weken de hond aan te leren om naar zijn veilige plaats te gaan. Dit kan door meerdere malen per dag (minstens 4x) doormiddel van een snoepje, kauwbot, brokje hem te leiden naar deze plaats. U geeft hem dan best elke keer hetzelfde commando, bv ‘plaats’. Wanneer hij op zijn schuilplaats ligt, kan u zijn snoepje geven. Laat de bench openstaan en zorg ervoor dat hij u kan zien. Hiernaast zet u ook nog best de tv of radio op.

Tijdens oudejaarsavond gaat u best vroeg genoeg even met de hond naar buiten. Hierna zorgt u ervoor dat alles goed is afgesloten, dat hij niet kan uitbreken. In huis kan u best wel de nodige vluchtwegen voorzien en dwing hem vooral nooit ergens te zijn of blijven. Kamers met weinig ramen dragen gewoonlijk de voorkeur!

Bij een hond met matige angst kan men ook actief een spel beginnen te spelen ter afleiding, het kan ook soms helpen om een niet angstige hond in huis te hebben.

Mocht dit allemaal niet helpen, bestaan er gelukkig nog andere middelen!

Men kan kiezen voor Adaptil (hond) of Feliway (kat)

Adaptil en Feliway zijn een producten op basis van feromonen. Feromonen zijn (geur)signalen die door leden van dezelfde diersoort worden gebruikt om te communiceren. Door gebruik te maken van feromonen kunnen gedragsproblemen bij dieren worden behandeld. Het is een natuurlijke oplossing, zonder de dieren te drogeren of in hun natuurlijke gedrag te beperken

Adaptil verdamper of feliway verdamper

Deze verdamper kan best twee weken voor oudjaar in het stopcontact worden gestoken, zo dicht mogelijk bij de veilge schuilplaats.

Adaptil of feliway spray

Deze kan men extra bij de verdamper gebruiken en wordt best 10-15 min voordat de hond er gaat liggen gebruikt.

Adaptil tabletten

Deze zijn niet gebaseerd op feromonen, maar bevatten enkele natuurlijk angstremmende middelen (GABA, L- tryptofaan en vitamine B-complex). U kan deze tabletten 2 uur voor een stressvolle situatie geven en deze zijn gedurende 6 uur werkzaam. Dus op oudjaar mogen deze rond 20 uur worden toegediend. U kan ook terecht op deze twee sites om de gepaste oplossing voor u dier te vinden:
www.adatil.be
www.feliway.be

Naast deze natuurlijke middelen bestaat er natuurlijk ook angstremmende medicatie. Op lange termijn kan u door gedragstherapie natuurlijk deze angst verminderen of zelfs laten verdwijnen! Mocht u nog vragen hebben, kan u steeds bij ons aan de balie terecht!