Waarom een konijn steriliseren?

Tussen 3.5 en 6 maanden kan de puberteit optreden bij konijnen. Vrouwtjes schieten plots niet meer goed op andere konijntjes, beginnen te sproeien, vertonen agressie tegenover het baasje,... Sterilisatie kan hiervoor een oplossing bieden en kan vanaf de leeftijd van 6 maanden. Na de sterilisatie duurt het wel nog een tijdje eer dat de hormonen uit haar lichaam verdwenen zijn en er verbetering in haar gedrag op te merken is.

Naast gedrag is er nog een tweede goede reden om haar te laten steriliseren. Wanneer zij niet gesteriliseerd is, heeft het vrouwtje kans om baarmoederkanker te krijgen. Dit risico begint na het tweede levensjaar en loopt met de jaren op.

Voor de operatie hoeft men het konijn niet nuchter te houden. Zij kunnen niet braken en het is belangrijk dat hun darmpjes steeds gevuld zijn met eten. Elk konijn wordt best na de operatie enkele dagen binnen (warm) gehouden. Als het konijn binnen zit, kan men haar ook beter in de gaten houden of ze voldoende eet en drinkt. Het is belangrijk om er op toe te zien dat ze binnen de 12 uur zeker iets gaat eten. Pijn kan een belangrijke rede zijn dat ze niet wil eten. U krijgt standaard na de operatie pijnstilling mee om haar enkele dagen te geven.