Feestdagen voor de kat

De feestdagen komen er weer aan: Kerstmis, Oud & nieuw. Dit is voor ons een tijd van samen gezellig zijn, lawaai, muziek en pakjes, kerstbomen, ...
Voor onze katten is dit vaak een periode die ze liever overslaan.

Waarom is de feestmaand een stressmaand voor onze katten?

Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en hebben vaak hun eigen specifieke behoeften. Het is dan van groot belang dat alles zo stabiel mogelijk blijft. Gebeurt dit niet dan ondervinden ze in meer of mindere mate stress. En dat is nu net in wat er in feestmaanden gebeurt. Het meubilair verandert van plaats, er komt een kerstboom bij, er lopen vreemde in huis rond, harde geluiden en muziek,...

Waarom kunnen angst en stress schadelijk zijn voor onze katten?

Op zich is kortdurende stress goed en noodzakelijk om te overleven. Chronische stress is schadelijk voor katten en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals blaas- en plasproblemen en diabetes. Langdurige angst kan zich omzetten in fobieën en hardnekkige gedragsproblemen. Helaas belanden nog steeds veel katten in asielen of op straat.

Wat kan mijn kat angst en stress bezorgen?

Katten houden van privacy, ruimte en hebben een vrije toegang nodig tot belangrijke voorzieningen zoals voeding, rustplaatsen en kattenbak, ... Alles wat hun routine verstoort kan een reden zijn voor stress en angst. Veel katten verstoppen zich tijdens de feestelijke momenten.

Signalen die kunnen duiden op angst en stress bij katten.

Verstoppen, weggekropen zitten kijken met grote pupillen, oren plat op de kop, snorharen strak naar achteren, op abnormale plaatsen gaan zitten, klagelijk miauwen, minder of net meer interactie met het baasje, onzindelijkheid: naast de kattenbak plassen, verticaal sproeien, abnormale krabmarkeringen, plots overmatig gaan eten of juist stoppen met eten, overmatige vachtverzorging met soms kale plekken tot gevolg, wegkijken, staart laag en langs het lichaam, ...

Hoe kan je de kat helpen hiermee om te gaan?

Niet elke kat is even gevoelig voor stress en angst. Het opvangen van angstsignalen en kennis over het normale gedrag van de kat is hierbij belangrijk. Katten kunnen ook getraind worden, zodra je weet wat hun favoriet speeltje/snoepje is. Enkele kleine aanpassingen in haar omgeving kunnen je kat echt helpen om de feestmaanden en de wintermaand ontspannen door te komen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Ontdek je plekje

Zorg voor verschillende schuiplekken. Ze moeten warm, veilig en makkelijk toegankelijk zijn. Let hierbij op de kat haar voorkeur.

Extra eet- en drinkbakjes

Zet deze op verschillende plaatsen in huis, zodat de kat zelf kan bepalen waar ze zich het meest comfortabel voelt om te eten en te drinken. Deze kunnen best niet langs mekaar worden gezet.

De Kattenbakregel

Zorg voor voldoende kattenbakken en zet ze best op rustige plaatsen. Er wordt aangeraden één kattenbak per kat plus één extra.

Ontsnappingsroutes

Laat binnendeuren naar andere kamers en traphallen zoveel mogelijk openstaan, zo kan de kat zelf kiezen waar ze kan gaan schuilen.

Sluit je kat nooit op!

Slaat de kat vooral niet op in één kamer waar ze zich onprettig en gevangen voelt.

Geen feestmaaltijd

De kat kan u op het moment zelf plezier doen met al die extra snoepjes en lekkers. Ze is al gestrest genoeg, verandering van dieet kan haar ook nog eens diarree bezorgen!

Plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes zijn geen waterbak

Katten gaan soms drinken uit plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes: dit water is vaak brak en dus giftig.

Vervang de glazen kerst ballen best door plastieken

Zo hoeft u zich niet ongerust te maken dat de kat ze uit boom haalt of kapot vallen

Laat de kat chippen

Indien de kat zou weglopen, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd is. Bovendien kan een chip handig zijn bij een elektronisch kattenluik.

Ondersteuning van Feromonen

Wanneer katten zich comfortabel voelen in hun omgeving strijken zijn met hun kin langs voorwerpen, om zo de omgeving te markeren. Hierdoor laten zij “kopjesferomonen” achter dat hen verteld dat de omgeving veilig en vertrouwd is. U kan bij ons aan de balie terecht voor de Feliway. Feliway is een kopie van feromonen en het helpt om stress- gerelateerd gedrag te voorkomen of te verminderen. Ook helpt het katten zich aan te passen aan de omgeving.

TIPS VOOR OUDJAAR

  • U kan een feliway verdamper in het stopcontact steken
  • U houd best de kat binnen zodra het donker aan het worden is
  • U kan best het kattenluik, ramen en buitendeuren sluiten
  • De gordijnen kunnen best gesloten worden en de tv of muziek kan best worden aangezet
  • De binnendeuren kunnen best allemaal open zijn, zodat de kat kan vluchten naar een veilig plekje
  • U kan voor afleiding zorgen met haar favoriete speeltje of snoepje