Tips voor de zomer maanden

Tropische temperaturen in eigen land! Heel erg tof voor ons, maar voor onze beestjes is het net iets te warm :). Het is daarom belangrijk enkele maatregelen te nemen voor hen.

Hou de huisdieren zoveel mogelijk binnen en leg hen op een koele plek in het huis. Als ze buiten zitten, voorzie dan steeds schaduw of een plek waar ze kunnen schuilen tegen de zon. Zorg ervoor dat er geen plastic, glas of golfplaten in de schuilplek aanwezig zijn, dit creëert namelijk een serre- effect.

Net zoals ons kunnen huisdieren uitdrogen. Zorg ervoor dat er steeds vers, fris water aanwezig is en liefst dat dit op een schaduwrijke plek staat. Blijf je een hele dag weg, zet dan een extra grote kom water. Hen even laten zwemmen of natspuiten kan natuurlijk ook helpen.

Je kan ook best 's morgens vroeg of 's avonds laat met hen gaan wandelen, vermijd zeker de uren tussen 11 en 18u. Las ook regelmatig pauzes in als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is voor de hond en neem extra water mee op de wandeling. Beton, asfalt en zand kan men op het heetst van de dag  best mijden. De poten van de hond of kat kunnen hierdoor verbranden.

Honden met korte snuiten zijn extra kwetsbaar bij dit weer, omdat ze moeilijker kunnen ademen. Laat hen zeker geen inspanningen doen bij deze temperaturen en haal hen uit de zon.

Naakthonden of -katten en kortgeschoren huisdieren worden best uit de zon gehouden en als extra bescherming insmeren met zonnecrème.

Laat een hond of kat niet in de auto zitten met dit weer, ook al staat de auto in de schaduw of staat een raampje open! Neem je hond of kat mee of voorzie opvang thuis.

Onze huisdieren kunnen ook een zonneslag krijgen. Je kan dit herkennen aan de volgende symptomen: hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, een dieproze of paarse tong, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen. Indien dit het geval is, contacteer ons dan onmiddellijk!
Je kan je hond of kat ondertussen best kleine slokjes fris (niet te koud) water geven en afkoelen met natte handdoeken (laat de handdoek wel niet op de hond liggen!).