Mankheidsonderzoek

Een mankheidsonderzoek bij een hond is een procedure die wordt uitgevoerd om de oorzaak van kreupelheid of mankheid bij het dier vast te stellen. Mankheid bij honden kan om verschillende redenen optreden, waaronder letsel, spieraandoeningen, gewrichtsproblemen, botproblemen of neurologische aandoeningen. Het is belangrijk om de oorzaak van de mankheid te achterhalen, zodat de juiste behandeling kan worden ingesteld.

Hier zijn enkele stappen die kunnen worden genomen bij een mankheidsonderzoek bij honden:

Geschiedenis en observatie

De dierenarts zal met de eigenaar praten om meer te weten te komen over de voorgeschiedenis van de hond, wanneer de mankheid begon, en eventuele recente traumatische gebeurtenissen. De eigenaar wordt gevraagd om te beschrijven hoe de mankheid eruitziet en of het al dan niet is verbeterd of verslechterd.

Lichamelijk onderzoek

De dierenarts zal de hond grondig onderzoeken. Dit omvat het controleren van de spieren, gewrichten, botten en de algehele lichaamsconditie van de hond. De dierenarts zal ook letten op tekenen van pijn, zwelling of gevoeligheid.

Beeldvorming

 Beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto's, echografie of MRI kunnen worden gebruikt om de interne structuren van de hond te bekijken. Dit kan helpen bij het identificeren van problemen in de botten, gewrichten of weke delen.

Bloedonderzoek

In sommige gevallen kan bloedonderzoek worden uitgevoerd om te controleren op ontstekingen, infecties of andere gezondheidsproblemen die de mankheid kunnen veroorzaken.

Gewrichtspunctie

 Als een gewrichtsprobleem wordt vermoed, kan de dierenarts een gewrichtspunctie uitvoeren om gewrichtsvloeistof te verzamelen voor analyse.

Behandelingsplan

Nadat de oorzaak van de mankheid is vastgesteld, zal de dierenarts een behandelingsplan opstellen. Dit kan medicijnen, fysiotherapie, chirurgie of andere behandelingen omvatten, afhankelijk van de diagnose.

Het is belangrijk om mankheid bij honden serieus te nemen en snel medische hulp in te roepen, omdat sommige aandoeningen progressief kunnen zijn en ernstige gevolgen kunnen hebben als ze niet worden behandeld.

Onze kliniek heeft zich gespecialiseerd in deze materie en vaak worden we geraadpleegd voor een second opinion. Het is daarom belangrijk dat u de voorgaande behandelingen en onderzoeken opvraagt bij uw dierenarts en reeds mailt of meeneemt bij de consultatie. U dient vooraf steeds een afspraak te maken aangezien dit onderzoek vaak meer tijd in beslag neemt en de afspraak geboekt wordt bij de juiste dierenarts. Samen gaan we dan de oorzaak achterhalen en behandelen.

Terug naar Wat doen wij