Chirurgie

Algemene informatie

* Steeds op afspraak

Nuchter houden:

  • Geen voeding meer na 18:00 - 19:00 uur
  • Geen water meer na 23:00 - 24:00 uur
  • Met uitzondering van konijnen/knaagdieren

Binnenbrengen tussen 09:00 en 11:00 uur of anders afgesproken.

Na de operatie wordt er telefonisch contact opgenomen met een update en het uur van ophalen afgesproken.

  • Abdominale chirurgie
  • BOS
  • Oftalmologische chirurgie
  • Oorablatie
  • Perineale chirurgie
  • Tandverzorging
  • Urethrostomie

Abdominale chirurgie

Sterilisatie

Indien men zich heeft voorgenomen om niet te kweken met het aangekochte vrouwelijke dier is het zeker aangewezen haar op jonge leeftijd te laten steriliseren. Het is wetenschappelijk bewezen dat jong gesteriliseerde teven minder kans hebben op mammae- en baarmoedertumoren.

Castratie

Mannelijke dieren waarmee men niet wil fokken kunnen vaak reeds vanaf een jonge leeftijd gecastreerd worden. Dit gebeurt ook vaak om gedragsproblemen te voorkomen zoals agressie tov andere mannelijke dieren of binnen plassen.

Cryptorchidie

Dit is een aandoening die voorkomt bij mannelijke dieren, waarbij een of beide testikels niet afdalen naar het scrotum. In plaats daarvan blijven de niet-ingedaalde testikels in de buikholte of langs de inguïnale kanaal (de route waarlangs de testikels normaal gesproken afdalen tijdens de ontwikkeling van de foetus. Blaas Een blaasoperatie wordt uitgevoerd bij een blaastumor, -poliep of wanneer de hond/kat een verstopte plasbuis en/of blaasstenen heeft. Splenectomie Bij een splenectomie wordt de milt verwijderd. De rede van de verwijdering van een milt kan eventueel een tumor, hematoom of maagtorsie zijn.

Maagtorsie

Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as. Naast het draaien dilateert de maag ook. Vooral grote rassen zijn hier gevoelig voor. Laparotomie Bij een laparotomie wordt er doormiddel van een buikoperatie het abdomen gecheckt op eventuele abnormaliteiten en indien nodig kunnen er biopten (maag, darmen, lever, …) worden genomen.

Gastropexie

Het chirurgisch vastzetten van de maag. Hiermee wordt de kans op een maagtorsie drastisch verlaagd

Keizersnede

Wanneer?

  • Wanneer er na 30 minuten sterke persweeën nog geen pup geboren is.
  • Wanneer er gedurende 2 uur zwakke weeën zijn zonder resultaat.
  • Wanneer de tijd tussen de geboren pups oploopt tot meer dan 4 uur.
  • Wanneer de dracht langer dan 67-71 dagen is.
  • Bij abnormale uitvloei
  • Wanneer de teef in slechte toestand verkeert

Vreemd voorwerp

BOS

Bovenste obstructie syndroom is een aandoening die vooral voorkomt bij de kortsnuitige, de zogenaamde brachiocephale rassen. Symptomen zijn vaak kortademigheid, braken en ademnood met soms fatale gevolgen. Dankzij deze operatie wordt de doorgang van de luchtstroom vergemakkelijkt. De ingreep bestaat uit een drie delen (Het inkorten van het zacht gehemelte, correctie van de neusgaten, larynxzakjes verwijderen).

Oftalmologische chirurgie

Ulcus

Dit zijn zweren op het hoornvlies van het oog. Ze kunnen het gevolg zijn van oogirritatie, oogletsel, droge ogen of ooginfecties.

Entropion

De oogleden krullen naar binnen. De wimpers schuren over het oog en kunnen dit ernstig beschadigen.

Ectropion

De oogleden krullen naar buiten. Dit kan resulteren in verschillende problemen voor de hond, waaronder oogirritatie, tranende ogen, roodheid, ontsteking en zelfs ooginfecties.

Distichiasis

Bij deze aandoening bevinden zich er kleine haartjes op het ooglid. Deze horen hier niet te zitten en zijn vaak hard. Ze kunnen het oog irriteren en beschadigen.

Cherry Eye

Cherry eye is een aandoening die zich voordoet bij honden waarbij het derde ooglid uitpuilt en eruitziet als een felrood, bessenachtig bobbeltje in de hoek van het oog. Luxatio bulba Ook wel bekend als een uitpuilend oog. Dit is een ernstige situatie bij honden waarbij het oog uit de oogkas wordt geduwd en niet meer op zijn normale plaats zit.

Ooglidtumor

Oorablatie

Deze procedure wordt uitgevoerd bij honden/katten met chronische oorproblemen, zoals recidiverende oorinfecties of poliepen die zich in het oorkanaal bevinden.

Perineale chirurgie

Perineale hernia

De spieren rond de endeldarm werken door verslapping of scheuren niet meer goed. Hierdoor kan de hond slecht ontlasting maken. De ontlasting hoopt zich dan op in een zakvormige verwijding van de endeldarm onder huid naast de anus.

Anaalklierresectie

Redenen van de anaalklieren verwijderen?

  • Chronische anaalklieraandoeningen (ontstekingen, abcessen ,…)
  • Anaalkliertumoren

Tandverzorging

Een tandverzorging kan heel wat aandoeningen zoals hartproblemen, keelontstekingen, bronchitis of abcessen voorkomen. Honden of katten met een slecht gebit kunnen bij ons terecht voor een detartratie, hierbij ondergaat de patiënt een verdoving en worden de tanden met ultrasone trillingen gereinigd en nadien eventueel gepolijst. Tanden die los staan of met abcessen ter hoogte van de wortel dienen getrokken te worden.

Urethrostomie

Hierbij wordt er chirurgisch een opening in de urethra (plasbuis) gecreëerd. Als een hond of kat niet meer kan plassen, is dit een levensbedreigende aandoening.

Terug naar Wat doen wij